maandag 14 januari 2008

Spannende dagen

Er gebeurt zoveel dat ik bijna niet weet waar ik moet beginnen. Allereerst kan ik jullie mededelen dat ik nu ook de trotse bezitter ben van een geit! Ik heb nu dus een eend en een geit waar ik naar mag kijken of opeten:-)

De geit was een belangrijk symbolisch kado van het stamhoofd van de Borana. Algelopen zaterdagmiddag kwam hij naar het huis van Renata en Dominic om met mij te praten. Er waren wat geruchten in de rondte gegaan (ik heb wel door dat dit altijd aan de orde van de dag is) en hij had ook nog wat vragen. Dit zou voor mij een belangrijk moment worden. Als ik hier niet voor
'slaag' dan hebben we serieuze problemen. De man en zeker het stamhoofd moet goedkeuring geven aan wat de vrouwen gaan doen. Hij sprak zijn zorgen uit of er wel sprake was van een eerlijke verdeling tussen de Giriama stam en de Borana stam. De Giriama zijn hier in de meerderheid.

Ik was Renata nu zo dankbaar dat zij mij hier al eerder op wees. Ik kon hem dus geruststellen dat daar inderdaad rekening mee was gehouden. De een zou ook niet meer krijgen dan de ander, de bedragen hebben ze allemaal (tot nu toe:-) zelf mogen bepalen. Ook vroeg hij wanneer de mannen aan de beurt waren, die vraag was ook te verwachten. We hebben afgesproken om eerst met de vrouwen te beginnen, loopt dat goed, dan kunnen er wat mij betreft ook mannen meedoen. Is ook een goede stok achter de deur om ook van de mannen goede afbetalers te maken, ze willen hier natuurlijk niet voor de vrouwen onderdoen. Hij was gerustgesteld en zei dat hij ervoor zou zorgen dat de vrouwen van de Borana stam betere afbetalers zullen worden dan de Giriama. Pppff..competitiestrijd. We laten ze maar doen, ik heb wel gezegd dat wij, MVP-Finance, geen onderscheid maakt en elke klant gelijkwaardig is. Wij moedigen dit gedrag niet aan. Hij kondigde aan dat het gesprek voor hem positief was en we konden eindigen en ik moest mee lopen naar zijn huis, waar hij een geit voor me uitzocht. Ik vind het allemaal geweldig. Nu krijg ik van de week de kans om eend en geit te proeven! Ik eet hier alles wat een toerist niet zou moeten eten en ik heb nergens last van. Mm..misschien ben ik in een vorig leven echt wel een Afrikaanse geweest. Hier roepen ze dat al dagen en mijn lippen en mijn achterwerk bevestigen dat alleen nog maar meer voor hen.

Zondag was een vakantiedag, waarschijnlijk de enige, want vanaf vandaag wordt het een heel vol programma. We zijn naar het strand gewandeld met hond Shari en 's middags waren we uitgenodigd voor een lokale lunch op de farm van Nederlander Hans van Schooneveld. Wat een idyllische plek, goed eten en heerlijke wijn. Veel gelachen en in allerlei talen gesproken vanwege het diverse gezelschap.

Vandaag staat het gesprek op het programma met de 47 vrouwen, om 14.00 uur, Ik ga ze dan alle algemene info geven over het microkredietsysteem. Nu zijn we in de stad om bij verschillende banken langs te gaan om te kijken waar we de rekening gaan openen.

2 opmerkingen:

Gerrit zei

mooie verslagen ziet er goed uit we zijn trots op je.

gerrit/carlo en thomas

Corien zei

Dank je. Ik mis jullie wel hoor, maar alles gaat goed hier. Dike kus voor alle 3 mijn mannen!
Corien